Żelazo to jeden z kluczowych pierwiastków biorących udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Działa pozytywnie na układ nerwowy i odpornościowy, posiadając również działania przeciwutleniające. Jak dokładnie działa i dlaczego warto je suplementować? Warto się temu przyjrzeć.
Żelazo – jak wpływa na organizm?
Ciało człowieka jest bardzo zaawansowaną konstrukcją, która nie może prawidłowo działać bez wszystkich kluczowych elementów. Jaką rolę spełnia tu żelazo?
- Transport tlenu do mięśni i narządów – dzieje się tak poprzez zawartość cząsteczek żelaza zarówno w hemoglobinie, jak i mioglobinie.
- Pozytywne działanie na układ nerwowy – wspomaga funkcjonowanie psychofizyczne człowieka.
- Wspieranie układu odpornościowego – jego udział ma wpływ na aktywowanie komórek układu immunologicznego, pomagając w usuwaniu nadmiaru wolnych rodników.
Wszystko to pokazuje, że żelazo w tabletkach (do kupienia m.in. na https://a-manada.pl/suplementy-zelaza) może być świetnym sposobem na zachowanie pełni witalności. Dla kogo będzie ono szczególnie przydatne?
Kto powinien suplementować żelazo?
Niewielką zawartość żelaza w organizmie może powodować wiele problemów, stanów, jak i stylów życia. Które z nich wpływają na potrzebę suplementacji?
- Dieta wegańska i wegetariańska – roślinne źródła żelaza są gorzej przyswajalne przez organizm ludzki, niż te, które pochodzą od zwierząt.
- Ciąża – żelazo jest wtedy szczególnie ważne zarówno dla zdrowia matki, jak i rozwoju dziecka.
- Operacje i wszelkie krwawienia – mowa tutaj zarówno o zabiegach lekarskich, wypadkach, jak i obfitych miesiączkach.
- Trudności z wchłanianiem żelaza – występuje w różnych chorobach.
Zwykła morfologia pozwoli stwierdzić, czy ilość żelaza w organizmie jest odpowiednia, przez co nie należy się wahać i warto to sprawdzić. Jeśli tak jest, żelazo bez recepty jest dostępne w praktycznie każdej aptece.
W czym jeszcze znajdziemy żelazo?
Żelazo można odnaleźć w pożywieniu, jednak należy pamiętać, że nie każda opcja jest tak samo wartościowa. Należy tutaj szukać żelaza hemowego, które najczęściej znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego, a w tym:
- mięsie,
- jajkach,
- podrobach,
- krewetkach.
W diecie roślinnej jest z tym już problem, jednak wciąż można znaleźć dobre źródła, a w tym kakao, orzechy, pestki dyni, rośliny strączkowe i buraki. Nie zmienia to jednak faktu, że suplement żelaza będzie dużo lepszym rozwiązaniem dla większości osób z niedoborem – pozwoli na dostarczenie dobrze wchłanianego rodzaju w dawkach, o które trudno w naturalnym pożywieniu. W ten sposób można szybko przywrócić sobie pełnię witalności.